diumenge, 13 d’octubre del 2019

QUARTA SETMANA

Aquesta setmana ha segut curta ja que hem tingut la festivitat del 9 d'octubre i això ha fet que només tinguerem dos hores de classe més les classes de teatre.

Aquesta setmana hem donat i repassat els conceptes de:


  • Política Cultural: Conjunt d'accions i pràctiques socials conscients i deliberades, dels organismes públics, entesa bàsicament i de manera registrada com a sector d'activitats culturals i artístiques, però també de manera indirecta i extensa com a univers simbòlic compartit per la comunitat. Permet l'accés a tot el poble a la cultura.
Hem parlat de la política cultural al llarg del segle XX. Les monarquies van començar a plantejar-se la promoció i el control sobre les activitats culturals. Al inici del segle XX entenen que la cultura i l'art tenen un contingut que transmet idees i es per això que es fica a servei de les polítiques. La política cultural de la Unió Soviètica ho planteja com servei de la Revolució. La segona meitat, destaca la cultura com a servei de construcció d'una identitat col·lectiva. A la dictadura nazi i al franquisme, es tenia molt clar quin univers simbòlic es volia mostrar i construir. 
I després destaquem l'accés a les activitats culturals com un dret de la població. Aquesta va ser una idea que va sorgir de l'UNESCO al finalitzar la segona guerra mundial.

  • Democratització cultural: difusió cultural, fer arribar a tots els ciutadans i ciutadanes les activitats culturals d'un valor intrínsec.
  • Estat del Benestar: conjunt de polítiques consistents en la implantació d'una sèrie de serveis socials amb caràcter universal.
  • Democràcia cultural: ací trobem el quart enfocament. No es fa èmfasi en l'accés sinó en la participació activa en la vida cultural de tots els ciutadans i ciutadanes.
A la crisi econòmica dels 70, hi hagué una reducció dràstica de la cultura, ja que el mercat passa a ser la mesura de tot i la cultura comença a ser innecessària. I es al segle XXI quan comença una manifestació per la cultura como a servei de cohesió i integració social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada